Vintertid, også kendt som normaltid, er den tidszone, vi oprindeligt brugte, før sommertid blev indført. To gange om året justerer vi uret for at tilpasse os dagslysets variationer – men hvornår sker det i 2025? Og hvorfor bruger vi stadig vintertid? Læs med her og få svarene!
Hvornår starter vintertid i 2025?
Vintertid begynder i natten til søndag den 26. oktober 2025, hvor uret stilles én time tilbage fra kl. 03:00 til 02:00. Det betyder, at vi får en ekstra times søvn den nat, men samtidig bliver aftenerne mørkere tidligere.
Hvornår slutter vintertid i 2026?
Vintertid varer frem til søndag den 29. marts 2026, hvor vi igen går over til sommertid ved at stille uret én time frem.
Hvorfor bruger vi vintertid?
Vintertid er faktisk den oprindelige “normaltid”, som var gældende, før sommertid blev indført. Formålet med at have to tidsskift om året var oprindeligt at spare energi og udnytte dagslyset bedre. Dog er fordelene ved sommertid stadig til debat, og mange ønsker at afskaffe skiftet mellem sommer- og vintertid.
Hvilke lande bruger vintertid?
I Danmark og resten af EU skifter vi stadig mellem sommer- og vintertid. Mange andre lande gør det også, såsom USA og Canada, men reglerne for, hvornår tidsskiftet sker, varierer.
Der er dog også flere lande, der helt har afskaffet tidsændringer, f.eks. Island, Rusland og dele af Asien og Afrika.
Skal vintertid og sommertid afskaffes?
Der har i årevis været debat om at afskaffe tidsændringerne i EU. I 2019 stemte Europa-Parlamentet for at give medlemslandene mulighed for selv at vælge, om de vil beholde sommertid eller vintertid hele året. En endelig beslutning er dog endnu ikke truffet, så indtil videre fortsætter vi med at stille uret frem og tilbage.
Sådan husker du at stille uret
En nem huskeregel er:
“Frem om foråret, tilbage om efteråret.” Når bladene falder, stiller vi uret tilbage, og når de springer ud, stiller vi det frem.
Fordele og ulemper ved vintertid
Fordele:
- Morgenerne bliver lysere, hvilket kan gøre det nemmere at stå op.
- Bedre tilpasset den naturlige døgnrytme i vinterhalvåret.
- Giver en ekstra times søvn den dag, hvor vi skifter.
Ulemper:
- Aftenerne bliver mørkere tidligere, hvilket kan påvirke humøret og aktivitetsniveauet.
- Kan føles forvirrende for kroppen at skulle omstille sig.
Uanset om du elsker mørke vinteraftener med stearinlys og hygge, eller du hellere ville beholde sommertid hele året, er det vigtigt at være forberedt på tidsændringen. Husk at stille uret – eller lad din smartphone gøre det automatisk!