De fleste danskere har relativ nemt ved at klarlægge, hvor mange penge man mangler, for at kunne finansiere det man ønsker.
Uanset om det er en ny computer, en renovering af køkkenet eller noget helt tredje, så vil de fleste vide om man behøver et lån på 8.000 eller et lån på 80.000 kr.
Det kan derimod være langt sværere at vælge den korrekte løbetid og årsagen skyldes flere ting. Dels er det de færreste danskere der har et budget over deres privatøkonomi og dels har de fleste ikke øje for, hvilken indvirkning løbetiden har på dine samlede omkostninger.
Gode råd til at vælge løbetiden
Få gode råd til at vælge den rigtige løbetid. Det er særligt to aspekter, to gode råd, der er afgørende når du skal vælge den rette låneperiode. Dem ser vi nærmere på her.
Kend dit rådighedsbeløb
Først skal du kende dit rådighedsbeløb og det kan du kun komme til, ved at få udarbejdet et budget. Der er dog visse tjenester online, der gør du nemt kan finde frem til det, blot ved at indtaste de relevante tal. En af dem finder du hos Jyske Bank her.
Den starter med hvor mange penge du får udbetalt og herefter falder rådighedsbeløbet, som du angiver dine forskellige udgifter. Du snyder kun dig selv ved at glemme udgiftsposter, så få det hele med. Når du er færdig, har du en god indikation af om rådighedsbeløbet er på 500, 1500 eller 3.000 kroner.
Hvorfor er rådighedsbeløbet centralt for valg af løbetid?
Beløbet du har til rådighed, er centralt da det indikerer hvor mange penge du kan undvære hver måned. Når du tager et lån, skal du jo pludselig kunne betale en månedlig ydelse på X antal kroner og den kan du kun betale via dit rådighedsbeløb.
Det er klart, at hvis de rådighedsbeløb fx. er på 1.500 kr. så skal du ikke vælge en tilsvarende md. ydelse, for så er der ikke plads til uforudsete omkostninger. Her bør du nærmere vælge en ydelse på 7-800 kroner. Du bør altid have mindst 500 kroner til fri afbenyttelse, hvis der opstår “huller” i privatøkonomien.
Jo længere løbetid, desto dyrere lån
En vigtig pointe er, at jo længere løbetid du vælger, desto dyrere bliver lånet samlet set. Forklaringen er at der påløber renter på lånebeløbet over flere måneder. Det bliver dyrere for dig i sidste ende. Du bør derfor altid vælge den kortest mulige løbetid, hvor du kan betale dine afdrag, uden at presse din privatøkonomi for hårdt.
Det handler med andre ord om at finde den gyldne balance.
Den gyldne balance
Nu kommer vi til essensen ved denne artikel, nemlig hvordan du selv finder den gyldne balance. Hvis du har fulgt artiklens anbefalinger, vil du kende dit rådighedsbeløb hver måned.
Du bør nu justere løbetiden til, så du rammer en månedlig ydelse der er lavere end dit rådighedsbeløb – og gerne hvor der stadig er luft på mindst 500 kroner. Det er vigtigt, så der fortsat er luft til uforudsete regninger og lignende.
Præcis hvor meget “luft” der skal være mellem rådighedsbeløbet og den månedlige ydelse, bør afhænge af dit temperament. Du skal blot vide, at jo længere tid du har pengene, desto dyrere bliver det. Så have begge disse forhold i baghovedet, når du skal finde den gyldne balance for dig.