Det er når du er ung, du skal udleve alle dine drømme, inden du sidder fast i et hus med tre børn og en hund, der forhindrer dig i at rejse til New Zealand. Eller det kan være du mangler penge til studiet, huslejen eller lignende.

Det er ikke altid så dumt at låne penge selvom man er ung. FINDINO ser nærmere på lån til unge i denne artikel. Læs om dine muligheder og hvordan du søger lån online som ung. 

Guide: At låne penge som ung

Du har færre muligheder – Så søg hos de rigtige udbydere

Om du har brug for en rejse til Asien, til uforudsete udgifter eller lidt luksus i hverdagen gør ingen forskel. Når du søger lån til unge hos udbyderne online, blander de sig ikke i formålet.  Du har bare begrænsede muligheder, hvis du kun er 18-19 år.

FINDINO gør det nemt for dig at klarlægge dine muligheder. I højre sidebar kan du nemlig klikke dig ind på målrettede oversigter, alt efter din alder eller ønskede lånebeløb. Det er nemlig ikke kun din alder, der er med til at definere dine lånemuligheder.

Det kan ligeledes gøre en markant forskel, om du vil søge lån på 5000 kr eller lån på 40000 kr. Der er flest udbydere der tilbyder dig små pengebeløb og samtidig er det altid sværere at blive godkendt, desto større beløb du ansøger om.

Du bør derfor aldrig ansøge om større lånebeløb end du reelt behøver. Det bliver blot sværere at blive godkendt og dine samlede omkostninger bliver større.

Der er flere og flere unge i Danmark og i de vestlige lande som har behov for at låne. Det er et kontroversielt emne for mange. Der er stor debat om hvorvidt studerende er fattige eller ej, og modstridende parter er ofte skarpe i retorikken.

Uanset hvad bliver der taget stilling til det fra regeringens side, i form af SU støtte og lån. Der er rigtig mange med en udeboende SU på lidt over 5.000 kr., som med høje bolig- og madpriser har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Hvorfor er alderen en begrænsning?

Det kan virke underligt at alderen er en begrænsning, da en 18 årig sagtens kan have en bedre økonomi, end en studerende på 23 år. Firmaernes alderskrav er typisk sat ud fra generelle tal og statistikker, hvor unge på 18-19 år typisk har sværere ved at overholde forpligtelserne.

Det skyldes særligt at man har begrænset erhvervserfaring, er i gang med en uddannelse og derfor kun får SU’en ind på kontoen. Og omkring 5.000 kroner i SU om måneden, er ikke meget når der både skal betales for husleje, mad og meget andet.

Det gør at banker og lånefirmaer er en smule mere påpasselige med at låne penge ud til unge mennesker, end de er over for de ældre generationer, der gennemsnitligt har bedre styr på deres indkomst og forbrug. Men lad dig ikke slå ud af de færre muligheder, for det kan godt lykkes at finde et sted.

Din alder har stor betydning

Alderen har en stor betydning for dine lånemuligheder, det betyder nemlig meget for specielt bankerne (mere end online lånevirksomheder), at du har en historik at vise.

Jo ældre du er, des mere indkomsthistorie har du, desto mere kan de vurdere din evne til at betale tilbage. Selvfølge kan du være i arbejde som ung og tjene godt med gode udsigter, hvor banken gerne vil låne. Alder er ikke altafgørende, men det har meget at sige.

Lån som 18-19 årig kan være svært

Er du under 21 år, vil du opleve at dit udvalg er markant mere begrænset. Her er der selv mange online banker, med alderskrav på mindst 21 år.

Der er et mindre antal online virksomheder som for eksempel Santander Bank, Lånio, Ekspres Bank og Lendo, der er villige til at tage imødekomme de ”helt unge” – det er ikke let, men heldigvis heller ikke umuligt.

Vær opmærksom på udbydernes lånekrav

Lige meget hvor du søger penge online, vil der altid blive stillet nogle krav til dig som kunde. Nogle af dem er faste, mens andre vil variere fra selskab til selskab. Du skal holde øje med udbydernes lånekrav og finde frem til dem, der vil acceptere din ansøgning. Udover at opfylde alderskravet, skal du være dansk statsborger og ude af RKI. Hvis du er i tvivl, kan du tjekke om du er i RKI her.

Nogle steder skal du være hele 23 år gammel, før du må ansøge, men mange steder skal du kun være fyldt 21. Som du kan læse andetsteds, er det specielt unge på 18 – 19 år, der er udfordret på mulighederne.