Den nye lovgivning har været varslet længe og den 1. juli 2020 trådte den i kraft. En ny lov om forbrugslån i Danmark, der indebærer både et ÅOP-loft og et omkostningsloft.

En positiv udvikling for den enkelte dansker, da det generelt er blevet billigere at låne penge online, hvor de dyreste alternativer er væk. Vi guider dig igennem, hvad de nye regler indebærer.

ÅOP-loft på 35%

De nye regler indebærer et ÅOP-loft på 35% som det helt centrale, men for markedsførte lån er det på maks 25%. Du vil derfor opleve at langt de fleste udbydere tilbyder dig en ÅOP under 25%.

I ugerne op til 1. juli 2020, har du muligvis bemærket en stor aktivitet hos de enkelte udbydere, der har haft travlt med at tilpasse deres renter og ÅOP-satser, samt forretningsmodel, hvis det har været påkrævet.

Vivus og Simbo er gode eksempler på udbydere, der har tilpasset sig den nye dagsorden, bl.a. ved at sænke renten markant og hæve løbetiden. De online banker der i forvejen har ligget med en ÅOP under 25% kører uændret videre, men de fleste har været nødt til at tilpasse.

Hvad indebærer omkostningsloftet?

Omkostningsloftet er en anden central del ved de nye regler, da det sætter en begrænsning på hvor høje de samlede omkostninger må være. Noget der ikke har været nogen grænse for tidligere. Det har medvirket til at uheldige danskere, har betalt mange penge for lån, der har vist sig dyre.

Med det nye omkostningsloft, må omkostningerne maksimalt være tilsvarende det lånte beløb. Så hvis du låner 30.000 kr. må omkostningerne ikke være over dette beløb. Begge dele er til stor glæde for dig som forbruger.

Til trods for det sætter en begrænsning på omkostningerne, mener vi fortsat du bør indhente flere tilbud, uanset hvor mange penge du søger. Det vil hjælpe dig med at finde den billigste løsning.

Indvirkningen på lånemarkedet

Indtil videre har de nye regler haft en markant indvirkning på lånemarkedet, hvor udbyderne har været tvunget til at rette ind og tilpasse sig de “nye spilleregler”.

Det har samtidig været med til at give “dødsstødet” til de meget omtalte og dyre kviklån, der længe har været fremme. Anvendt af mange danskere, men til alt for høje renter og omkostninger. Med de nye regler er det ikke muligt at tilbyde dem længere.

Løbetiderne er blevet hævet

Foruden sænkede renter og ÅOP-niveauer, er ændringer i udbydernes løbetider værd at bemærke. Mange har hævet deres minimums løbetider fra 12 til 24 måneder. Kviklånsfirmaerne har hævet løbetiden 30 dage til 3-6 måneder.

I visse tilfælde kan det have en påvirkning på dine muligheder som kunde, særligt hvis du overvejer et mindre lån over en 12-18 måneders periode. Det er kun muligt i mindre omfang end før.

 

Alt i alt skal du være glad for de nye regler som forbruger, da det er med til at beskytte dig og din privatøkonomi, samt sikre dig markant lavere renter og billigere låneløsninger generelt.