Har du brug for et lån til at starte firma? Det er ikke billigt at starte en ny virksomhed op fra bunden, så det er helt normalt med et kapitalbehov.

I denne artikel ser vi nærmere på dine lånemuligheder, alt efter hvor mange penge ud har behov for og hvad pengene skal bruges på.

Finansieringsmuligheder som ny virksomhed

Når du skal låne penge til at starte virksomhed, er det vigtigt at du griber det professionelt an. Långiverne skal nemlig stole på dig og ikke mindst din forretningsplan. Så hvis du fremstår useriøs kan det nemt ende med et afslag.

Derudover er det vigtigt at skelne mellem de store og små finansieringsbehov, da finansieringsløsningerne bør afhænge af dette. Vi har derfor valgt at se nærmere på de to scenarier.

Lille finansieringsbehov – mellem 30.000 – 50.000 kroner

Det lille finansieringsbehov er specielt udbredt i konsulent- og it-branchen. Hvis du fx. arbejder med hjemmesider, online marketing eller som konsulent, har du nemlig kun et begrænset kapitalbehov. Og det består primært af de indledende omkostninger og så du selv kan leve, uden et fast job ved siden af.

Stort finansieringsbehov – mellem 200.000 – 400.000 kroner

Det store finansieringsbehov op til 400.000 kroner eller mere, er normalt hvis du vil starte en butik eller anden fysisk virksomhed. Ved sådanne beløb stilles der større krav til at du har en gennemarbejdet forretningsplan og en budget for den første periode i virksomheden.

Der skal med andre ord være en køreplan for, hvordan du får forvandlet lånet til en virksomhed med aktiviteter og salg.

Anvendte finansieringsmuligheder

Nu til de anvendte finansieringsmuligheder du kan overveje som nystartet virksomhed. Det er forudsat at du allerede har anvendt din egen opsparing og forhørt dig hos din nærmeste familie.

  1. Banken – lån til drift og mulighed for en kassekredit.
  2. Vækstfonde og ventureselskaber.
  3. Crowdfounding – du beskriver din idé og folk investerer et mindre beløb.
  4. Business Angels – privatpersoner der investerer i virksomheden mod ejerskab
  5. Lån online – det er nemt og hurtigt, men bør ikke være dit førstevalg – du kan søge via Findino.

På Aktiveejeere.dk (tidligere DVCA.dk) kan du finde aktive Business Angels, samt venturefonde og kapitalfonde. Et godt sted til at få overblik over mulighederne og hvis du ønsker at tage kontakt til nogle af dem.

Pas på med at afgive for meget ejerskab

Når der søges lån som virksomhed, bliver det ofte på bekostning af ejerskab. Problemet for mange er, at det er svært at lave et større erhvervslån og man er derfor nødsaget til at finde investorer og fonde i stedet.

Det har sine fordele, da de ofte kan bidrage med masser af viden og erfaring, men pas på med at afgive for meget ejerskab allerede ved opstarten. Det er helt normalt at man som vækstvirksomhed gennemgår flere kapitaludvidelser undervejs, så det gælder om at finde den gyldne balance.

Sådan kommer du godt fra start

Vi slutter af med en video der viser og giver dig råd til at komme godt fra start: