Der bliver løbende skrevet artikler om, at vi danskere ved for lidt om økonomi generelt. Det er derfor mange ender med stor gæld og som dårlig betaler, i værste fald. Det er specielt landets yngre generationer der står for skud og som dumper de tests og undersøgelser, der bliver lavet.

Kort sagt ved danskerne ikke nok om økonomi, hvilket kan skyldes de fag -og fokusområder der er på skoleprogrammet. Vi ønsker at oplyse dig som forbruger i denne artikel. Kend dine lånebegreber, hvis du overvejer at låne penge.

Viden om økonomiske begreber

Renten

Renten er det økonomiske begreb som flest danskere kender til og det er positivt, da det er en god indikator for, hvad det koster at have pengene. Det siger sig selv, at jo større rente, desto dyrere er det. Den præmis er de fleste bekendte med.

Men i lånebranchen findes der både engangs og løbende omkostninger. Her er renten den primære løbende omkostning, men satsen siger ikke nødvendigvis noget om, hvilket lån der så er billigst. Der kan jo være markante forskellige i gebyrerne. Det er derfor man har valgt at indføre ÅOP som begreb.

Det er om muligt det altafgørende lånebegreb at kende til som forbruger. I hvert fald hvis du gerne vil finde det billigste lån og sammenligne tilbud på et korrekt grundlag.

ÅOP

ÅOP er en forkortelsen for Årlige Omkostninger i Procent. Det betyder at samtlige udgifter og forpligtelser er inkluderet i begrebet. Der kan ikke gemme sig skjule gebyrer eller små omkostninger, du ellers ikke bemærker. Et eksempel kunne være PBS gebyret.

Der er ikke unormalt at du forpligter dig til forskellige typer gebyrer og omkostninger, når du underskriver en låneaftale. Dem tager ÅOP højde for, i modsætning til renten. Derfor bør det være nøgletallet som du fokusere på, når du foretager sammenligningen.

Opstartsgebyr

Der er et opstartsgebyr hos samtlige låneselskaber på nettet. Det kan være på alt fra 450 til 950 kroner, alt efter hvem du ansøger hos. Et gebyr der automatisk går ind og bliver en del af lånets hovedstol. Altså det samlede beløb du skal betale tilbage til udbyderen.

Opstartsgebyret er med til at gøre ÅOP højere, ved de små og korte lån, da gebyret derved udgør en større andel af de samlede omkostninger. Det er bl.a. derfor at kviklån har markant højere ÅOP-niveauer (sammenholdt med at de fejlagtigt udregnes på årsbasis, selvom du kun har pengene i op til 30 dage).

Låneprovenu vs. hovedstol

Sidst er det vigtigt du kender til forskellen mellem låneprovenu og hovedstol. Låneprovenuet -eller beløbet er den sum penge du efterspørger på kontoen. Det kunne være 30.000 eller 50.000 kroner. I hovedstolen er inkluderet opstartsgebyret og flere forskellige elementer. Det kunne fx. være et kurstab.

Hovedstolen er altså det beløb du reelt set skal låne, for at få dit ønskede beløb/provenu i hånden. Hovedstolen vil derfor altid være et større beløb, da opstartsgebyr mm. er inkluderet i dette.

Alle disse tal og forhold bør indgå som en del af de lånetilbud du modtager fra både banker og firmaer online. Det er derfor en god idé at vide hvad de indebærer og betyder.